Ciepły Jowisz na planetarny jubileusz
28 kwietnia 2016, 06:26Kierowany przez prof. Andrzeja Niedzielskiego z Centrum Astronomii UMK międzynarodowy zespół astronomów odkrył bardzo egzotyczną planetę, tak zwanego ciepłego Jowisza, przy bardzo starej, blisko dwukrotnie bardziej masywnej niż Słońce gwieździe. To już dwudziesty układ planetarny odkryty przez astronomów z UMK.
Schłódź kawę przed zmieleniem. Będzie lepiej smakować!
16 czerwca 2016, 06:01Miłośnicy kawy z Uniwersytetu w Bath odkryli, że kluczem do smaczniejszego i bardziej aromatycznego naparu jest schłodzenie palonych ziaren przed zmieleniem.
Z polską nauką jest coraz gorzej
16 sierpnia 2016, 12:15Uniwersytet Jagielloński i Uniwersytet Warszawski, jedyne polskie uczelnie uwzględnione w najnowszym rankingu szanghajskim (Academic Ranging of World Universities - ARWU), zostały sklasyfikowane na gorszych pozycjach niż w ubiegłym roku. W 2015 roku obie instytucje zmieściły się jeszcze w 4. setce 500 najlepszych uczelni wyższych świata
Najmniejsze 'szkło powiększające'
14 listopada 2016, 12:29Na University of Cambridge powstało najmniejsze "szkło powiększające" w dziejach, które skupia światło do skali pojedynczych atomów. Naukowcy z Cambridge i ich koledzy z innych krajów Europy wykorzystali złote nanocząstki, za pomocą których utworzyli najmniejsze na świecie zagłębienie optyczne
Miękki robot wspomaga bicie serca
19 stycznia 2017, 11:51Specjaliści z Uniwersytetu Harvarda i Szpitala Dziecięcego w Bostonie opracowali miękkiego robota, który opasuje serce i pomaga mu bić.
Latem odbędzie się światowa premiera nieukończonej opery Liszta
29 marca 2017, 12:45Latem tego roku będzie miała miejsce premiera nieukończonej opery węgierskiego kompozytora, jednego z najwybitniejszych przedstawicieli romantyzmu w muzyce Ferenca Liszta. Znany tylko garstce specjalistów manuskrypt przeleżał prawie 2 wieki w niemieckim archiwum.
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
Udowodnili, że supernowe Ia powstają na dwa różne sposoby
18 sierpnia 2017, 11:56Supernowe typu Ia świecą tak stałym blaskiem, że są w astronomii wykorzystywane jako tzw. świece standardowe, odnośniki służące do pomiarów odległości we wszechświecie. Jednak najnowsze odkrycie sugeruje, że mogą one powstawać w ramach dwóch różnych procesów i wcale nie muszą być dobrymi świecami standardowymi.
Wyraźny wzrost stężenia glifosatu po wprowadzeniu genetycznie modyfikowanej żywności
25 października 2017, 11:16W ciągu ostatnich dwóch dekad w organizmach ludzi wyraźnie wzrósł poziom glifosatu, kontrowersyjnego związku chemicznego obecnego w preparacie Roundup firmy Monsanto. Wzrost zauważalny jest od roku 1994, w którym to na terenie USA dopuszczono do upraw genetycznie modyfikowane rośliny odporne na działanie glifosatu.
Znowu mieliśmy niezwykle ciepły rok
10 stycznia 2018, 10:12Miniony rok był trzecim najcieplejszym rokiem w historii USA. Temperatury były o 1,4 stopnia Celsjusza wyższe od średniej. Cieplejsze były jedynie lata 2012 i 2016. Na terenie USA regularne pomiary temperatury prowadzone są od 123 lat. Dzięki temu wiemy, że w tym okresie pięć najcieplejszych lat przypadło w ciągu ostatniej dekady.